Je kunt als 15 jarige al in een supermarkt werken, maar hoeveel mag je tillen als je 15 jaar bent? Welke regels zijn er nog meer aan verbonden en waarom zijn deze aantallen gekozen? Maar waarom mag je eigenlijk niet zelf bepalen wat je tilt? We zoeken het allemaal voor je uit!
Hoeveel mag je tillen 15 jaar?
Er zijn geen wetten aan verboden hoeveel je mag tillen als 15-jarige het is wel belangrijk dat je niet te zwaar tilt en daar moet je werkgever rekening mee houden. Er is wel een richtaantal dat wordt aanbevolen. Dit gewicht is een maximaal van 10 kg. Deze 10 kilogram is wel met twee handen.
Als je iets vanaf de grond tot heuphoogte tilt (dicht bij het lichaam) kun je 15 kg aanhouden. Het is wel belangrijk dat het dicht bij het lichaam wordt opgetild.
Waarom mag een 15 jarige niet te zwaar tillen?
Dit heeft er alles met te maken dat je lichaam nog in de groei is! Je spieren en botten zijn nog in ontwikkeling. Door te zwaar te tillen als 15-jarige loop je kans dat je lichaam letsel gaat oplopen. Jij maar vooral ook je werkgever moet hier goed rekening mee houden. Je hebt namelijk maar één lichaam!
Je werkgever is er verantwoordelijk voor dat je werkzaamheden krijgt die niet te zwaar voor je zijn en dat niet te zware last tilt. Een werkgever moet de veiligheid van medewerkers ten alle tijden waarborgen! Natuurlijk is het ook belangrijk dat je zelf goed oplet hoeveel je tilt en dat dingen niet te zwaar zijn, het is natuurlijk je eigen lichaam!
Hoeveel mag een medewerker supermarkt tillen?
Hoeveel mag een medewerker supermarkt tillen? Hier zijn ook geen maximale aan verbonden. Voor een max. 16-jarige gaan we uit van maximaal 10 kg tillen. Dit is geen wettelijk vastgelegd aantal maar het maximale dat na onderzoek van een 16 jarige gevraagd kan worden. Boven de 16 jaar wordt geadviseerd niet zwaarder dan 23 kg te tillen.
Tips voor veilig tillen
- Is het gewicht te zwaar? Gebruik dan hulpmiddelen!
- Laat afspraken met leveranciers maken dat dozen niet te zwaar zijn.
- Laat dozen die te zwaar zijn markeren zodat je goed kunt zien dat die te zwaar zijn voor één persoon.
- Geef medewerkers instructies over de juiste manier van tillen.
- Draag zo veel mogelijk platte schoenen (zodat het gewicht goed over je voeten verdeelt kan worden).
- Wissel met andere medewerkers het tilwerk af!
Wat is een goede tiltechniek
Een goede tiltechniek is belangrijk, daarom sommen we hieronder op hoe je goed kunt tillen. Het is belangrijk dat je onderstaande punten goed doorneemt voor je gaat tillen! Loop zo min mogelijk risico door ten alle tijden de juiste tiltechniek toe te passen!
Goede tiltechniek
- Sta dicht bij het voorwerp en zet je voeten stevig op de grond (beetje uit elkaar).
- Zorg dat je niet hoeft te draaien in de onderrug.
- Beweeg gelijkmatig
- Als je wilt draaien doe dit dan met je voeten en niet vanuit je rug!
- Leun een beetje achterover als je iets gaat oppakken om goed in evenwicht te blijven.
- Als je iets gaat optillen zak dan door je knieën heen en til vanuit je benen.
- Pak het voorwerp stevig vast en houd het dicht tegen je aan.
- Maak je rug holler